PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZLERİ
Randevu : 0532 158 35 55

Site Haritası
Takvim
Çocuk Psikologları

Cinsel Terapistler, 0533 3738123

Uzman Klinik Psikolog Gülten Demirdöven, 05447243650

Çocuk Psikoloğu,0505-7675885

E-mail ile Psikolojik Destek

Terapi Merkezleri,0216-3476003

Terapiler Sitesi

Pedegog Çocuk Gelişim Uzmanı Ergen Psikoloğu Aile Psikologları

pedagog pedagoglar pedegog çocuk pedagogu pedagoji psikiyatri psikiyatri doktorları bebek psikolojisi psikiyatr cocuk gelisimi online psikolog istanbul psikolog psikolog kadıköy psikolog bakırköy psikolog acıbadem psikolog mecidiyeköy psikolog ümraniye psikolog bağdat caddesi mecidiyeköy psikolog şişli psikologpsikolog  taksimpsikolog beylikdüzü psikolog avcılar psikolog gaziosmanpaşa psikolog fatih tuzla psikologataşehir psikologuzman psikologpedagog psikologdr psikologpsikolog drpsikolog doktorpsikolog telpsikolog randevupedagog telefonpsikolog telefonpsikolog terapiklinik psikologmaltepe psikologçamlıca psikologüsküdar psikolog

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA 05557493919
busra.kara@icloud.com
MADDE BAĞIMLILIĞI
27/09/2022

 

Son yıllarda zararlı maddeler ile tanışma ilköğretim çağına kadar inmiştir. Gençler madde kullanma açısından gruplandırıldığında; hiç madde kullanmamışlar, iki ya da daha fazla denemiş olanlar ve sürekli kullanıcılar olarak ortaya çıkmaktadır. Madde bağımlılığı ile mücadelede risk etmenleri, madde bağımlılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Çocukluk döneminden gençliğe, gençlik döneminden yetişkinliğe geçişte sosyal, ruhsal ve bedensel değişimin doyurucu ve dengeli olarak yaşanılmaması gelişimsel nitelikteki etkenleri; kişilerin sağlıkla ilgili bilgi ve tutumları ile ruhsal yapıları kişisel nitelikteki etkenleri; arkadaşların, anne ve babanın ya da ailedeki diğer bireylerin uyuşturucu madde kullanması, medya ile toplumun genel algısında madde kullanımı, haz, başarı, cinsel yönden çekicilik, popüler olma gibi nedenler de sosyal nitelikteki etkenleri oluşturmaktadır.  Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerden en çok esrar, eroin, kokain, ecstasy, captagon maddelerinin kullanımı ve bağımlılığı görülmektedir. Uyuşturucu maddelerin kullanımı bağımlılığa neden olmakta, fiziki ve psikolojik etkilerinin yanında sonu ölümle biten tablolara yol açmaktadır. Madde kullanımı esnasında doz aşımı, çoklu madde kullanımı ve benzeri sebeplerle doğrudan madde bağlantılı ölümler gerçekleşmektedir. 

 

Madde bağımlılığının sebebi denildiğinde, bir tek nedenden bahsetmek mümkün değildir. Birden fazla sebep bir arada olabilmektedir. Aşağıda belirtilecek olan nedenlerin dışında da bağımlılık ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilmiş olan nedenler ise madde bağımlısı olan bireylerde sık bir şekilde gözlenmiştir. Bunun dışında madde bağımlılığının sebepleri tam olarak belirlenememiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda; uyuşturucu madde bağımlılığında koruyan sebepler olarak şunlar bulunmuştur: 

 

“- Pozitif ve güçlü olan aile bağları, anne-babaların çocuklarının neler yaptıklarından haberdar olmaları ve arkadaş çevresi konusunda bilinçli davranmaları,  

- Aile içerisinde kurallar konması, bu kurallara herkesin uyması ve kuralların; açık, anlaşılır olması, anne ve babaların çocuklarının yaşantıları ile ilgili bilgi birikimine sahip olması,  

- Kulüp, okul vb. gibi kurumlarla güçlü bir bağın kurulması, okul ortamında başarılı bir öğrenci ve uyuşturucu maddelerin kullanımına yönelik olarak doğru bilgi sahibi olma.”Riskin hiç olmadığı bir yaşamdan bahsetmek mümkün değildir. Bununla birlikte riskten bahsettiğimizde de hep aynı derece riskten söz edilmemektedir. Riskli davranışlar; bireyin zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişimini tehlikeye atabilen olumsuz davranışlar şeklinde olabilir. Riske neden olan sebepler ise bu davranışlara yol açabilecek koşulları ifade etmektedir. Riske neden olan sebepler olarak da şunlar görülmüştür:  

“-Aile içinde bağımlı ve ruhsal sorunları olan ebeveynlerin olduğu kaotik aile çeşidi, anne babaların olumsuz tutumlarına maruz kalma,  

- Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliğinin olması,  

- Sınıfta şiddet içeren davranışlarda bulunma ve aşırı utangaçlık, 

- Okul başarısının düşmesi,  

- Sosyal becerilerde zayıflık,  

- Olumsuz davranışlarda bulunan arkadaşlara sahip olma,  

- Aile, okul ve sosyal çevrede uyuşturucu madde kullanımının onay görmesi.” Bu sayılan maddeler genel risk faktörlerini oluşturmakta olup, çocuğun veya yetişkinin madde bağımlılığına yönelmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle uyuşturucu madde kullanımının onay görmesi, çocuklarda ve yetişkinlerde maddeye yönelme ve madde kullanma riskini arttırmaktadır. 

 

Kişiler önce maddeye ilgi duyarlar “Denesem acaba ne olur”? diye merak etmelerine rağmen, uyuşturucu maddelerin etkilerinden de korkmaktadırlar. Ancak merak duygusu korkuyu yenerek “Bir kereden bir şey olmaz diyerek”, madde kullanımına başlarlar. Her kullandığında, “Bir daha asla” şeklinde son kullanışı olacağına kendisini inandırır ancak bu sonlar bir türlü gelmez. Kişiler bağımlı olduklarını kabul etmezler ve istedikleri zaman bırakabileceklerini düşünürler. Böylece bağımlılık gerçekleşmiş olup, tedavisi mümkün olmayan yollara da dönüşebilmektedir. Bu durumu önlemek için koruyucu faktörlerin kuvvetlendirilmesi, çocuklarda ve gençlerde bu faktörlerin baskın olmasının sağlanması, madde kullanımını önemli derecede önleyici rol oynayacaktır. 

 

Uyuşturucu madde kullanmaya başlamada değişik sebepler farklı kültürlerde ve farklı yaşlarda önem arz etmektedir. Örneğin, yaşlı bireylerde sakinleştirici ve yatıştırıcının tüketimi ya doktorların uyku ve anksiyete için vermiş olduğu ilaçların kullanılması ya da kendi kendilerini tedavi edebilme düşüncesi neticesinde oluşabilmektedir. Bu tür ilaçlar; mistik durum oluşturulması, meditasyona yardımcı olması, dinsel sebepler, cinsel performansın arttırılması ya da yorgunluğun ve açlığın giderilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Yine suç işleme oranı yüksek olan ortamlarda da madde kullanımı yaygın bir şekilde görülmektedir. Aynı şekilde yaygın madde kullanımı olan ortamlar ile maddeye ulaşmanın kolay olduğu durumlar, gençlerde madde kullanım riskini arttırmaktadır. Bu gibi etkenler ilaç kullanan bireylerde madde bağımlısı olmalarına yol açmakta olup, kullanan bireylerin bu hususları göz önünde bulundurarak uygun şekilde ve uygun dozda tüketmeleri gerekmektedir. 

KAYNAKÇA 

Ergenç, G.-Yıldırım, E., Madde Bağımlılığı ve Önleme Yolları Kılavuzu, İstanbul, 2007 

 

Ögel, K., “Madde Kullanımı ve Bağımlılığın Nedenleri, Sigara, Alkol ve Diğer Bağımlılıklar Üzerine Bir Araştırma”, http//www.ogelk.net/Dosyadepo/etyoloji.pdf, (12.06.2013) 

 

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA ACAR 

busra.kara@icloud.com 



266 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DEPRESİF GENÇLER VE DEPRESİF EBEVEYNLER - 01/02/2024
Depresif gençler ve depresif ebeveynler, günümüzde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Depresyon, hem gençlerin hem de ebeveynlerin yaşam kalitesini, sağlığını ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilen ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur.
GASLIGHTING (PSİKOLOJİK MANİPÜLASYON) NEDİR? - 24/05/2022
Gaslighting, bir psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemidir. Bireyi kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir çeşit kötü yönlendirmedir.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ ÇOCUKLARA CİNSEL EĞİTİM - 25/04/2022
Çocukların kendi fiziksel özellikleri hakkında bilgi vermek, karşı cinsten hangi açılardan farklı olduğunu aktarmak, iyi ve kötü dokunuşları ayırt edebilmesini öğretmek gerekir.
HAYIR DİYEMEMEK NASIL İLETİŞİM VE İLİŞKİ SORUNLARI YARATIR? - 25/03/2022
Bir insan karşısındaki kişiye hayır diyemiyorsa öncelikle neden hayır diyemediğini bulması gerekmektedir. Bu durumda ya bir beklenti vardır ya da o kişiyle ilgili korkup kaygılanılan bir şey vardır.
ÇOCUKLARDA ÖFKE PROBLEMİ - 06/03/2022
Her istediği yapılan ya da her şeye çok kolay ulaşabilen bir çocuk psikolojik olarak elde etmesi gereken bazı becerileri çok da elde edemeden büyümüş olmaktadırlar.Bunun getirdiği problemleri de yaşamının sonraki evrelerinde göstermeye başlamaktadır.
EKONOMİK KRİZ VE İNSANLARA ETKİLERİ - 16/01/2022
Ekonomide yaşanan krizlerin toplumlar üzerindeki temel sosyoekonomik etkileri gelirin azalması, işsizlik ve bunların sonucu olarak yaşam standartlarının olumsuz yönde değişmesi,sosyal sınıflar arasındaki gelir eşitsizliğinin ve yoksulluğun artmasıdır
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) - 18/10/2021
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Çocuklukta yaygın bir şekilde görülen önemli oranda bilişsel, ailevi, sosyal ve davranışsal zayıflığa ilişkin kalıtsal bir bozukluktur.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ - 05/10/2021
Özgül öğrenme güçlüğü, bireyin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen akranlarına göre okuma, yazma ve matematik gibi akademik alanlarında yaşadığı zorluklar olarak tanımlanmaktadır.
EGO KİMLİK SÜRECİ - 12/07/2021
Kimlik; bireyin kendini yaşayışı yani birey olarak benzersiz ve kendine özgü bir tarz içinde var olması ve bu tarzın süreklilik göstermesidir. Kendiliğinden ve doğal olarak oluşan temel belirli yaşantılarımızın birleşimi kimlik duygusunu oluşturmakta
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam45
Toplam Ziyaret389269
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Terapisti 0533 373 81 23
5 Yaş Çocuğu

Aile Evlilik Çift Terapisti Fulya Güner 05333738123
OKB’nin Nedenleri..

Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
Anksiyete ve baş etmenin yolları

aile ve çift danışmanı sinem sayışman 05057675885
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Avukat yasin gedikli 0505 767 5885
BAŞARI ÖYKÜMÜZ

BARIŞ YILMAZ
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
BERTRAND RUSSELL’IN ‘MUTLU OLMA SANATI’ İSİMLİ KİTABINDAN ÇIKARILACAK 6 DERS

istanbul yaşam koçu 05321583555
KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREN KEHANET

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog Nagehan Erçakar
PSİKOLOG VE PSİKİYATRİST KİMDİR?

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Hulya Aydoğan 0532 158 35 55
NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Psikolog Pedagog Aile Evlilik ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA 05557493919
DEPRESİF GENÇLER VE DEPRESİF EBEVEYNLER

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS
Kendi Varlığını Duyurma Haykırışı: Saldırganlık ve Kızgınlık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05301221102
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Gülşah Babaoğlu
Profesyonel yardım alanların ve bu desteği veren Çocuk Ergen Psikologu, Çocuk Ergen Pedagogu 3

Uzman Psikolog Hakan ÖZBAYİS-0533 373 8123
PSİKOTERAPİ NEDİR?

Uzman Psikolog Çağla Tekeli
Bağlanma Korkusu

Yasam Koçu Öğrenci Koçu istanbulda Ayşim Çulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

YAŞAM AİLE KOÇU DİLRUBA GÜNDÜZ 05301642034
BEN DEĞİL BİZ OLABİLMEK

YAŞAM KOÇU ÖĞRENCİ KOÇU SİNAN SEYFİ YETKİNER
STRES YÖNETİMİ

Uzman Klinik Psikolog Gülten Demirdöven 0216-3476003
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven Kadıköy 0544-7243650
BAZI İNSANLAR NEDEN YALAN SÖYLERLER?-2

Psikolog Esra Gökcen 0533-3738123
YAŞAM KOÇUNA GİTMENİN FAYDALARI

Aile,İlişki ve Evlilik Danışmanı 0533 373 81 23
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab

Nesrin Örek Aile,Çift,İlişki ve Bireysel Danışmanlık
Çocuklarda Davranım Bozuklukları

Hipnoz Eğitimi 0544-7243650
HİPNOZ EĞİTİMİ SEMİNERLERİ

Psikolog Didem Pedagog İstanbul
BEBEK VE MÜZİK

Pedagog Barış Çakır (Çocuk Psikoloğu)
SINAV KAYGISI İLE BAŞETME KONUSUNDA BAZI ÖNERİLER

Misafir Kalemler
Erkekler Her Zaman Cinselliğe Hazır mıdır?

Öğrenci Koçları,05447243650

Psikiyatriste Danışın,0505-7675885

Psikolojik Danışmanlar Sitesi

Psikologlar Sitesi, 05447243650

Yaşam Koçları,05333738123

Hava Durumu
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406